Vanaf 1 oktober 2017 zijn er een aantal wijzigingen aan de regelgeving van de deeltijdse arbeid.

Dit heeft vooral gevolgen voor ondernemingen die deeltijdse werknemers met variabele uurroosters tewerkstellen.

De nieuwe regelgeving vereist dat in het arbeidsreglement een algemeen tijdskader wordt opgenomen (in plaats van alle mogelijke variabele uurroosters). Werkgevers die vóór 1 oktober 2017 al gebruik maken van variabele deeltijdse uurroosters krijgen een bijkomende termijn van 6 maanden en moeten hun arbeidsreglement uiterlijk tegen 31 maart 2018 aanpassen.

Ook indien u deeltijdse werknemers met een vast uurrooster in dienst heeft, dient u mogelijk actie te ondernemen. De vaste deeltijdse uurroosters moeten vanaf 1 oktober 2017 immers opgenomen zijn in de arbeidsovereenkomst.

In de arbeidsovereenkomsten die onze diensten ter beschikking stellen, is deze vermelding automatisch opgenomen. Gebruikt u echter andere overeenkomsten, raden wij u aan om deze goed na te kijken. Indien in het contract geen vast deeltijds uurrooster is opgenomen en er bijvoorbeeld enkel verwezen wordt naar het arbeidsreglement, zal u nog een bijlage aan de arbeidsovereenkomst met een vast deeltijds uurrooster moeten opmaken.