Tot voor kort konden kleinhandelszaken en kapperssalons aan de kust en in toeristische centra buiten het hoogseizoen maar 13 zondagen per jaar werknemers tewerkstellen.

 

 

 

Die laatste zin gaf in het verleden veel aanleiding tot discussie: moeten die 13 zondagen collectief of individueel geteld worden? Volgens het Hof van Cassatie heeft de afwijking op de zondagsrust betrekking op het aantal zondagen waarop de werkgever één of meer werknemers mag tewerkstellen en niet op het aantal zondagen dat een individuele werknemer mag worden tewerkgesteld.

 

Om een einde te stellen aan deze onduidelijkheid, wordt de Arbeidswet nu gewijzigd.

Vanaf 10 november 2018 kan elke individuele werknemer tewerkgesteld in kleinhandelszaken en kapperssalons gedurende 39 zondagen per kalenderjaar werken.

 

Deze regel is beperkt tot kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra.

 

Badplaatsen

Onder “badplaatsen” wordt verstaan: de plaatsen welke niet verder dan 5 kilometer van de kust zijn gelegen.

 

Luchtkuuroorden

Luchtkuuroorden zijn de plaatsen welke ten minste aan twee van de volgende voorwaarden voldoen:

  • de meeste hotels dienen er ten minste zes maanden per jaar gesloten te zijn;
  • het aantal residerenden dient er gedurende sommige periodes van het jaar in aanzienlijke mate toe te nemen;
  • het in het hotelbedrijf tewerkgestelde personeel dient er gedurende sommige periodes van het jaar in aanzienlijke mate toe te nemen.

 

Toeristische centra

Toeristische centra zijn de plaatsen die als zodanig erkend worden door de Minister van Werk. Momenteel zijn de de volgende gemeenten erkend als toeristisch centrum: Aarlen, Antwerpen, Aubel, Aywaille, Bastenaken, Beauraing, Bergen, Bertrix, Bièvre, Bouillon, Brugge, Brussel, Büllingen, Bütgenbach, Ciney, Dadizele, Diest, Diksmuide, Dinant, Doornik, Durbuy, Florenville, Gent, Herbeumont, Heuvelland, Hoei, Houffalize, Ieper, Kasterlee, Kortrijk, La-Roche-en-Ardenne, Leuven, Libin, Lommel, Luik, Maasmechelen, Malmedy, Marche-en-Famenne, Mechelen, Menen, Mol, Neufchâteau, Peer, Péruwelz, Poperinge, Rendeux, Rochefort, Saint-Hubert, Scherpenheuvel, Spa, Sprimont, Stavelot, Tervuren, Tongeren, Vielsalm, Virton, Vresse-sur-Semois, Waimes en Waver.

Voor sommige gemeenten is slechts een deel van het grondgebied erkend als toeristisch centrum. Indien u de exacte omschrijving in uw gemeente wenst te kennen, kan u steeds contact opnemen met de juridische dienst.

 

 

Bron: Wet van 11 oktober 2018 tot wijziging van de arbeidswet van 16 maart 1971 voor wat het zondagswerk betreft, B.S. 31 oktober 2018.

 

 

 

 

 

Heeft u nog vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!