De SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) kondigt aan dat er in de maand november 2022 nationale flitscontroles zullen doorgaan in de grootsteden én in de carwashsector.

De controles in de grootsteden (Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi) zijn gericht op economische uitbuiting, domiciliefraude, misbruik van vennootschapsstructuren, ondergrondse economie, enz. met een potentiële link naar o.m. drugstrafieken, handel in wapens en verboden middelen.

In de sector van de (hand)carwashes zal er bijzondere aandacht worden besteed aan fraudefenomenen zoals niet-aangegeven arbeid, tewerkstelling van mensen zonder papieren en inbreuken op de loon- en arbeidsvoorwaarden.

Gelet op de aard van de sector zullen verschillende inspectie- en politiediensten samenwerken.

De SIOD stelt een specifieke checklist voor de carwashondernemingen ter beschikking. Deze checklist geeft een handig overzicht van de documenten die de inspectiediensten bij een controle kunnen opvragen. Deze checklist betekent echter niet dat de sociaal inspecteur niet het recht heeft om zich alle documenten, die hij noodzakelijk acht voor het onderzoek, te laten voorleggen.

 

Bron: www.siod.belgie.be.

 

 

Heeft u nog vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!