Vorige week donderdag heeft het Grondwettelijk Hof de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsvergoeding vernietigd.

De mobiliteitsvergoeding (ook wel cash for car genoemd) is een vergoeding die de werknemer ontvangt van zijn werkgever in ruil voor het inleveren van zijn bedrijfswagen. Opgelet! Dit is niet te verwarren met het mobiliteitsbudget.

De reden van vernietiging ligt hem in het feit dat de wet een verschil in behandeling invoert tussen werknemers die geen mobiliteitsvergoeding genieten en van wie het volledige loon onderworpen is aan de fiscale en sociale bijdragen enerzijds en werknemers die een loon krijgen en daarnaast een vrij te besteden mobiliteitsvergoeding die aan een bijzonder gunstig fiscaal en sociaal regime onderworpen zijn anderzijds. De wetgever kon geen redelijke verantwoording geven voor dit onderscheid.

Om werknemers die hun bedrijfswagen intussen hebben ingeleverd niet in de problemen te brengen, handhaaft het Hof de gevolgen van de vernietigde wet tot er nieuwe wetsbepalingen in werking treden en dit uiterlijk tot 31 december 2020. De wetgever zal dus snel op zoek moeten gaan naar een oplossing.

Wij volgen dit verder voor u op.

Heeft u nog vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!