De RSZ aanvaardt al sinds enige tijd dat de werkgever mondmaskers en handgel aan zijn werknemers ter beschikking stelt zonder dat er sprake is van een voordeel in natura in hoofde van de werknemer.

 

De fiscus heeft zich recent aangesloten bij dit standpunt. U kan dus gratis mondmaskers en handgel ter beschikking stellen van uw werknemers op voorwaarde dat het aantal maskers in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer moet gebruiken tijdens de werkuren (werkplaats van de werkgever of bij klanten) en voor woon-werkverplaatsingen of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer.

 

De maskers/handgel moeten in natura worden toegekend. Het is dus niet toegelaten om tussen te komen in de kost van de mondmaskers die de werknemers zelf aankopen noch om hiervoor een forfaitair bedrag toe te kennen.

 

Uitzonderlijk kan een terugbetaling van kosten op basis van bewijsstukken aanvaard worden wanneer de werknemer zich niet naar zijn werkplaats kan begeven om de mondmaskers in ontvangst te nemen (bv. een werknemer die in het buitenland tewerkgesteld is).

 

De werkgever kan wel tussenkomen in de werkelijke kost van het onderhoud van een stoffen mondmasker. Een bedrag van € 0,20 per week is voor de RSZ en de fiscus een aanvaardbaar bedrag.

 

Bron: circulaire 2021/C/15 van 22 februari 2021 over de terbeschikkingstelling en terugbetaling van mondmaskers en hydroalcoholische handgels, www.fisconet.be.

 

Heeft u vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!