Tot voor kort moesten horecagelegenheden die take away organiseerden, ook een telewerkaangifte invullen op het RSZ-portaal.

Onlangs heeft de RSZ zijn standpunt echter gewijzigd.

Horecazaken die als alternatief een afhaalservice organiseren, hoeven de telewerkaangifte niet in te vullen zolang ze verplicht gesloten zijn.

Bovendien is het, volgens de instructies van de RSZ, de situatie op de eerste werkdag van de maand (dus 1 mei) die bepaalt of de sector al dan niet verplicht wordt gesloten.

Aangezien dit voor de horeca nog altijd het geval zal zijn op 1 mei (heropening pas gepland op 8 mei), is deze sector, ook voor horecazaken die een afhaalservice organiseren, vrijgesteld van deze verplichting voor de maand mei 2021.

Deze vrijstelling is wel beperkt tot de drank- en eetgelegenheden (restaurants, cafés, …). Hotels vallen ook onder de horeca, maar zijn niet verplicht gesloten door de regering, dus hotels moeten wel de aangifte doen, ook al zijn sommige hotels vrijwillig gesloten.

Opgelet, voor de maand juni zal het echter nodig zijn om deze aangifte te doen, aangezien de sector in principe niet meer noodzakelijkerwijs gesloten zal zijn op de eerste dag van juni.

Bron: https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/applics/coronavirus/general/faq.htm

 

Heeft u vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!