UPDATE OVER DE TOESTAND VAN OLIVIER VANDECASTEELE, ONTERECHT OPGESLOTEN IN IRAN

Na 7 weken zonder nieuws over Olivier hebben de Belgische consulaire diensten op maandag 28 november eindelijk met onze zoon, broer en vriend kunnen praten.

Olivier werd zonder reden opgepakt in Teheran op 24 februari 2022. Sindsdien wordt hij vastgehouden in onmenselijke omstandigheden en in volledige afzondering, wat door de Verenigde Naties als foltering wordt beschouwd.

Uit de ontmoeting is gebleken dat zijn situatie sinds september zorgwekkend verslechterd is. Olivier heeft tot op heden 280 dagen in volledige isolatie doorgebracht in een keldercel zonder ramen of buitenlicht. Zijn gezondheidsproblemen zijn talrijk en nemen toe. Hij heeft aanzienlijk veel gewicht verloren,  er blijven zich bloeduitstortingen vormen op zijn tenen, hij verliest nagels en heeft ernstige tand- en maagproblemen. Deze problemen verergeren door het veel te eenzijdige dieet dat voornamelijk bestaat uit brood, linzen, rijst en kraantjeswater.

Bovendien heeft Olivier de consulaire diensten laten weten dat hij voor een rechtbank is verschenen zonder medeweten van de Belgische autoriteiten of zijn Iraanse advocaten. Zijn door de Iraanse rechtbank aangewezen “advocaat” heeft tijdens zijn “proces” niet eens het woord genomen. Olivier deelde ook mee dat hij is veroordeeld voor alle aanklachten die tegen hem zijn ingediend, maar dat hij niet over deze aanklachten mag communiceren.

Dit verschrikkelijke onrecht en het gebrek aan perspectief voor Olivier hebben zijn groot weerstandsvermogen ernstig ondermijnd en ook zijn geestelijke gezondheid is sterk aangetast. We hebben bovendien ook vernomen dat Olivier ten einde raad meer dan twee weken geleden een hongerstaking is begonnen. Hij heeft besloten om enkel nog wat brood te eten en wat water te drinken ’s morgens.

Geconfronteerd met deze ondraaglijke situatie eisen wij, de familie en vrienden van Olivier, de Iraanse autoriteiten dat Olivier op een menswaardige manier behandeld zou worden. Zijn leven staat op het spel!

Wij verzoeken met aandrang de Belgische regering om al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat Olivier wordt vrijgelaten, zoals andere Europese onderdanen recentelijk ook werden vrijgelaten!

Tot slot vragen we ook de Belgische bevolking om zich te mobiliseren tegen dit afschuwelijk onrecht tegen een van onze medeburgers.

Voor degene die de petitie nog niet ondertekend hebben vragen we dringend uw steun. U kan de petitie vinden op FB en Insta, graag ondertekenen en zoveel mogelijk delen aub.

U kan helpen Olivier’s leven te redden!

Als u denkt dat onze aanwezigheid op events of bvb kerstmarkten nuttig kan zijn of als u nog andere ideeën en/of contacten hebt om uw steentje bij te dragen en over Olivier te blijven spreken, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

U kunt ons ook volgen op sociale media:

Facebook: Free Olivier Vandecasteele
Twitter: @FreeOlivierVDC
Instagram: Freeoliviervandecasteele

Hartelijk dank,

De familie van Olivier