Sinds 10 februari 2018 is het ook mogelijk om een werknemer te ontslaan door hem een aangetekende e-mail te versturen. In geval van stakingen bij de post kan dit misschien interessant zijn.

 
De e-mail die de werkgever verstuurt, heeft dezelfde juridische waarde als een gewone aangetekende brief. Het is echter geen gewone mail, maar passeert via een gekwalificeerde vertrouwensdienst (www.aangetekende.email).

 
Opgelet, een werkgever kan echter niet eenzijdig beslissen om voortaan alleen maar met aangetekende e-mails te werken. Om dit nieuwe systeem te mogen gebruiken, moet de werknemer immers zijn akkoord geven. Niet enkel de verzender (werkgever) moet zich registreren op de erkende website, maar ook de ontvanger (werknemer).

 
Een toestemming van de werknemer kan eventueel bekomen worden door een bepaling in de arbeidsovereenkomst op te nemen waarin de werknemer zijn e-mailadres meedeelt aan de werkgever en verklaart dat de werkgever het mag gebruiken om aangetekende brieven naartoe te sturen. Wij kunnen dergelijke bijlage aan de arbeidsovereenkomst voorzien.

 
In dit digitaal tijdperk is het tevens ook mogelijk om naast het versturen van aangetekende e-mails, ook gebruik te gaan maken van het elektronisch versturen van bepaalde documenten naar de werkgever of de werknemer (bv. de individuele rekening, de prestatiestaat van de werknemer, de loonbrief, …) Ook dit moet in onderling overleg tussen werkgever en werknemer worden vastgelegd. Sodalis voorziet deze mogelijkheid ook voor zijn klanten. Indien u hiervan nog geen gebruik maakt en u zou dit wensen, neem dan contact op met uw dossierbeheerder.

 

 

 

Heeft u nog vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!