Naar aanleiding van de overstromingen in Wallonië in juli 2021 werd voor de werkgevers die getroffen worden door een natuurramp, een nieuwe steunmaatregel gecreëerd. De maatregel neemt de vorm aan van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. De wet houdende diverse fiscale bepalingen wijzigt een aantal termijnen in de aanvraagprocedure voor deze maatregel.

Welke werkgevers?

De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing kan worden toegepast door werkgevers die:

  • schade hebben geleden ten gevolge van een natuurramp die via een koninklijk besluit erkend is voor de steunmaatregel;
  • gelegen zijn op het grondgebied van het betrokken gewest;
  • op een geldige wijze het modelformulier hebben ingediend.

 

Wat is een natuurramp?

Met natuurramp wordt bedoeld: een aardbeving, lawine, grondverschuiving, overstroming, tornado, orkaan, vulkaanuitbarsting of natuurbrand met een natuurlijke oorzaak. Enkel natuurrampen die sedert 1 juli 2021 hebben plaatsgevonden, kunnen in aanmerking komen.

 

Te volgen procedure

Vooraleer de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing kan worden toegepast, dient er een formele procedure te worden gevolgd:

  • het gewest waar de natuurramp zich heeft voorgedaan, moet de ramp formeel als natuurramp erkennen;
  • binnen de 24 maanden nadat de natuurramp zich heeft voorgedaan, moet het gewest de steunmaatregel (= gedeeltelijke vrijstelling bedrijfsvoorheffing) aanvragen bij de federale minister van Financiën;
  • indien deze akkoord gaat, wordt er een samenwerkingsakkoord gesloten tussen het gewest en de federale overheid;
  • de erkenning van de natuurramp voor de toepassing van deze steunmaatregel wordt bekrachtigd bij koninklijk besluit.

 

Bedrag van de vrijstelling

De vrijstelling bedraagt 30% van de bedrijfsvoorheffing van de bezoldigingen van de werknemers die zijn tewerkgesteld in een vestiging van een onderneming die getroffen werd door een natuurramp.

De nieuwe fiscale bepalingen leggen vast dat de vrijstellingen betrekking hebben op de lonen voor de prestaties die werden geleverd in een periode van 40 maanden die start vanaf de maand die volgt op de maand waarin de natuurramp heeft plaatsgevonden.

Aanvraag door de werkgever

Om de vrijstelling te mogen toepassen, moet de werkgever binnen de 30 maanden nadat de ramp plaatsvond, een modelformulier invullen en bezorgen aan de fiscus.

Daarnaast moet de fiscus ten laatste in de 36ste maand die volgt op de maand waarin de natuurramp heeft plaatsgevonden een attest van het gewest ontvangen.

Aangezien de verjaringstermijn om de vordering tot terugbetaling van de bedrijfsvoorheffing bij de fiscus in te dienen bijna verstreken is voor de overstromingen van 2021 in Wallonië en veel werkgevers hierdoor de vrijstelling dreigden te missen, werd de verjaringstermijn voor deze specifieke steunmaatregel verlengd van 3 jaar naar 5 jaar.

Bron: Wet van 12 mei 2024 houdende diverse fiscale bepalingen, BS 29 mei 2024

 

Heb je nog vragen? Wens je meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!