RSZ-verminderingen of doelgroepverminderingen zijn steunmaatregelen waarmee de overheid de werkgevers wil stimuleren om bepaalde werknemers aan het werk te zetten dan wel om deze aan het werk te houden binnen hun onderneming.

Er zijn al heel wat aanpassingen gebeurd aan de RSZ-kortingen. Niet alleen sinds begin van dit jaar, maar ook sinds 1 juli 2024 zijn belangrijke aanpassingen doorgevoerd.

Enerzijds is de RSZ-korting eerste aanwerving sinds 1 januari 2024 grondig gewijzigd. De RSZ-korting bij eerste aanwerving is voor de vierde, vijfde en zesde werknemer volledig geschrapt. Daarnaast is de vermindering voor een eerste werknemer sinds het begin van dit jaar beperkt tot een maximaal forfait van € 3.100.

Anderzijds verdwenen er ook recent enkele Vlaamse RSZ-kortingen. Met ingang van 1 juli 2024 verdwenen namelijk de kortingen voor laaggeschoolde jongeren en voor oudere werknemers.

Voor laaggeschoolde jongeren die in dienst kwamen vóór 1 juli 2024, zal de werkgever de korting nog kunnen genieten voor 8 kwartalen.

De werkgever kan een korting vragen voor oudere werknemers voor 8 kwartalen, als de werkgever een niet-werkende werkzoekende oudere werknemer heeft in dienst genomen vóór 1 juli.

Voor oudere werknemers die reeds in dienst waren of die niet werkzoekend waren voor aanwerving,  kan de werkgever deze vermindering wel nog toepassen tot uiterlijk 30 juni 2028, als de werknemer al in dienst was vóór 1 juli en op 30 juni minstens 62 jaar was.

Om dit enigszins te compenseren bestaat er een doelgroepvermindering specifiek voor het in dienst nemen van personen zonder recente, duurzame werkervaring. Dit betekent dat werkgevers een korting kunnen genieten bij het aanwerven van werknemers die minstens 2 jaar werkloos zijn geweest. Voorheen gold nog een leeftijdsvoorwaarde (tussen de 25 en 58 jaar oud zijn), maar deze leeftijdsvoorwaarde is sinds 1 juli 2024 vervallen, waardoor deze korting kan gebruikt worden voor langdurig niet-werkende werkzoekenden vanaf het einde van de deeltijdse leerplicht tot aan de wettelijke pensioenleeftijd.